Stěbořičtí žáci pomáhají Charitě Opava, referuje Český rozhlas

27.06.2017 - Celkem 15.800 korun pro mobilní hospic Pokojný přístav vybrali mezi sebou a pedagogickým sborem žáci Základní školy ve Stěbořicích. Symbolický šek a peníze předali hlavní organizátoři řediteli Charity Opava Janu Hanušovi ve středu 21. června na benefičním fotbalovém utkáním na kterém své síly změřily týmy žáků a učitelů. O akci referovala místní média i Český rozhlas.

Celkem 15.800 korun pro mobilní hospic Pokojný přístav vybrali mezi sebou a pedagogickým sborem žáci Základní školy ve Stěbořicích. Symbolický šek a peníze předali hlavní organizátoři řediteli Charity Opava Janu Hanušovi ve středu 21. června na benefičním fotbalovém utkání na kterém své síly změřily týmy žáků a učitelů. O akci referovala místní média i Český rozhlas.

Sbírku, která ve škole probíhala už od počátku roku, zorganizovali sami o své vůli žáci druhého stupně v čele s Hanou Balovou. A nutno říci, Že si u toho počínali více než profesionálně. „Nejprve se za mnou přišli do Charity Opava poradit, komu by jejich pomoc nejvíce prospěla. Domluvili jsme se na našem mobilním hospici Pokojný přístav,“ vzpomíná Jan Hanuš. Pak následovaly celkem tři charitativní akce – nejprve to byl v únoru takzvaný „vaflový den“, během něhož žáci připravili a svým spolužákům prodali tři sta vaflí. „Stálo nás to sice hodně úsilí, ale dělali jsme to pro dobrou věc,“ vzpomínají na vydařenou akci, která vynesla 4.630 korun. Další akce se o pár měsíců později nesla v podobném duchu, jen vafle nahradily populární muffiny. A výsledek byl ještě lepší, akce přinesla 5.970 korun.

Završením pak byl charitativní exhibiční fotbalový zápas mezi žáky a kantory školy ve středu 21. června. Ve výborné náladě a ohromném vedru nakonec učitelský sbor, převlečený za družinu praotce Čecha, remízoval se skvěle hrajícím družstvem žáků 4:4. To ale nebyl hlavní a nejdůležitější výsledek utkání, během kterého se opět prodávaly charitativní vafle a další občerstvení. Na jeho konci totiž organizátoři předali Janu Hanušovi symbolický šek s celkovou částkou ze všech tří akcí, která činila neuvěřitelných 15.800 korun!

Žákům deváté třídy, kteří akci zorganizovali, předal ředitel Charity Opava Jan Hanuš děkovný dopis. Píše se v něm:

Milí žáci!

Už jen několik málo dnů zbývá do okamžiku, než opustíte základní školu a rozejdete se na řadu různých míst, abyste se v dalším studiu a učení připravovali na svá budoucí zaměstnání. Ještě před tím bych Vás ale chtěl srdečně pozdravit z Charity Opava a poděkovat Vám za vše, co jste udělali pro klienty našeho mobilního hospice Pokojný přístav. Na Vašich třech dobročinných akcích jste letos ve své škole vybrali 15.800,- korun, což je skutečně úctyhodná částka. Za peníze, které jste společně shromáždili, nakoupíme pomůcky, léky a přístroje k tišení bolesti našich klientů. Velmi Vám Všem děkuji i jejich jménem.

Škola, kterou právě opouštíte, Vás naučila tomu nejdůležitějšímu pro život. A když se ohlédnu za Vaší promyšlenou a výborně zorganizovanou dobročinnou akcí, vidím, že Vás naučila i tomu, co sice není psáno v učebnicích, ale co je velmi důležité pro dobrý a smysluplně prožitý život. Že totiž to nejdůležitější a nejlepší, co člověk může udělat, je nakonec to, co udělá pro druhé. Ve světě, který se teď před Vámi otevírá, se určitě neztratíte. Myslím si, že na Vás Vaše škola i rodiče mohou být hrdí. Ještě jednou Vám všem děkuji a přeji Vám krásné prázdniny a úspěšný start na nových místech.

Jan Hanuš, ředitel Charity Opava

Reportáž Martina Knitla, kterou odvysílal Český rozhlas pod názvem "Stěbořice - příběh solidarity", si můžete pustit z tohoto souboru:

Děkujeme partnerům