Strážnici se školili ve Vlaštovičkách

31.10.2008 - Strážníci Městské policie v Opavě si na vlastní kůži mohli vyzkoušet, co s člověkem udělá ztráta jediného smyslu – zraku. V říjnu se ve Vlaštovičkách během čtyř prožitkových seminářů vystřídalo čtyřicet žen i mužů zákona.
Strážníci Městské policie v Opavě si na vlastní kůži mohli vyzkoušet, co s člověkem udělá ztráta jediného smyslu – zraku. V říjnu se ve Vlaštovičkách během čtyř prožitkových seminářů vystřídalo čtyřicet žen i mužů zákona.

Prožitkový seminář pro strážníky Městské policie v Opavě probíhal každou říjnovou středu v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Už drobný testík, při kterém si s klapkami na očích zkusili konzumaci nápoje a malé svačinky, mnohé odhalil. Mnozí z účastníků pak svorně prohlašovali, že jsou rádi, že vidí.

Účastníci semináře si prohlédli společné prostory obyvatel domu i výcvikové místnosti, kde se klienti učí vařit, prát, obsluhovat počítač a další dovednosti. Seznámili se také se základy průvodcovství osob s těžkým zrakovým postižením. Vedle dlouhé bílé hole se obeznámili s činností dalších speciálních pomůcek, jakým je např. přístroj na rozeznávání barev. „Seminář mi otevřel zcela nový pohled na život nevidomých mezi námi, kteří máme to štěstí a jsme zdraví a vidíme,“ zhodnotil seminář jeden ze strážníků.

Cyklus navázal na dva loňské semináře a spolupráce s městskou policií se neustále prohlubuje. Více se dočtete
v listopadovém Domovníku, v oddílu Ke stažení těchto webových stránek.
Autor: Redakce

Děkujeme partnerům