Světluška rozsvítila nevidomým kuchyň

11.11.2016 - Věci běžné potřeby, které mají sloužit nevidomým, se musí lišit v tisící maličkostech. Nová nácviková kuchyň, kterou si díky projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška právě pořídili v Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách, všechny tyto pro nevidomé zásadní maličkosti respektuje.

Věci denní potřeby, které mají sloužit nevidomým, musí být specifické v tisíci maličkostech. Nová nácviková kuchyň, kterou si díky projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška právě pořídili v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách, všechny tyto pro nevidomé zásadní maličkosti respektuje.

V nové kuchyni se nacvičují postupy vaření, které vedou klienty k samostatnosti. „Pod dohledem pracovníka se zde učí krájet, smažit, cedit, mazat, strouhat a podobně, což jsou úkony, které musí mít nevidomý skutečně nacvičené a naučené v jemu známém prostředí,“ vysvětluje vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Kuchyň se využívá i pro skupinové vaření či pečení a během celého dne slouží klientům k přípravě čaje a kávy. Nová kuchyň se s tou původní, zcela nedostačující, nedá srovnat. Má více úložného prostoru, dva dřezy na umývání nádobí a rozšířenou pracovní plochu, takže zde může pracovat více lidí najednou. Změny doznala také barva kuchyňské linky, původní čistě bílou vystřídala bílohnědá, kdy hnědé pruhy zvýrazňují obrysy jednotlivých skříněk a pro osoby se zbytky zraku jsou proto snadno rozlišitelné a rychle dostupné. Díky zvýšenému příkonu elektřiny je příprava pokrmů rychlejší.

Částka 60 tisíc korun z projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu umožnila celkovou rekonstrukci, během které došlo kromě samotné kuchyňské linky také k výměně elektřiny, dlažby či obkladů. Do stavebních úprav se pustila firma Staffa, instalaci kuchyně zajistila firma Hara. „Díky celé přestavbě došlo nejen k výrazným estetickým úpravám, ale také k zefektivnění vaření s uživateli. Rozšířená pracovní plocha kuchyňské linky či zlepšené bezpečnostní prvky uvítali nejen klienti, ale také pracovníci zařízení,“ dodává Zuzana Janků a připojuje velký dík všem, kteří se na této velmi pozitivní změně podíleli a kteří na ni přispěli.

Děkujeme partnerům