Třídíme, ale nesmí to být daleko: ujdeme maximálně 1205 metrů

26.11.2015 - Lidé v České republice si již zvykli na odevzdávání vysloužilých zářivek, ale sběrné místo musí být k dispozici do 1205 metrů od bydliště. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který provedla agentura Markent. „Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle skončí zářivky v komunálním odpadu a pak na skládkách,“ dodává Zuzana Adamcová.

Lidé v České republice si již zvykli na odevzdávání vysloužilých zářivek, ale sběrné místo musí být k dispozici do 1205 metrů od bydliště. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který provedla agentura Markent. „Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle skončí zářivky v komunálním odpadu a pak na skládkách,“ dodává Zuzana Adamcová.

Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. „To představuje téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů odevzdaných na 4525 sběrných místech,“ bilancuje působení kolektivního systému Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Vyplývá to z výsledků loňského hospodaření neziskové společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zdarma zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení.

Během necelých deseti let působení kolektivního systému EKOLAMP Češi celkem odevzdali k recyklaci 6791 tun úsporných světelných zdrojů. Na skládkách ale ročně stále zbytečně končí až 60 procent doma vyřazených úsporných světelných zdrojů. V Česku je nyní k dispozici 4525 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazený elektrodopad je možno odevzdávat také do Chráněné technické dílny ve Velkých Hošticích, která je střediskem Charity Opava a zaměstnává osoby zdravotně postižené.

Děkujeme partnerům