Tuto sobotu proběhne republiková Sbírka potravin. Opět v zástěrách z Charity Opava (+ reportáž TV NOE)

21.04.2021 - Na více než šesti stech místech České republiky proběhne 24. dubna jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin. V prodejnách a řetězcích, které se do sbírky tradičně zapojují, se budou o hladký průběh starat koordinátoři v typických zelených zástěrách s logem sbírky. Už třetím rokem je vyšívají Chráněné dílny Charity Opava.

Naprogramovaný stroj zvládne vyšít jedno logo za dvacet minut. „Letos jsme dostali zakázku na šest set výšivek, takže byl v provozu dvě stě hodin čistého času,“ říká vedoucí marketingu charitních chráněných dílen Ludmila Slaninová. Vzpomíná ale, že první zakázka před třemi lety byla na dva tisíce kusů, takže dílny musely zavést dvojsměnný provoz. „Původně se měly nastříhané zástěry vozit z Číny, ale po dohodě s ředitelkou České federace potravinových bank Veronikou Láchovou jsme kontaktovali opavskou firmu FILIPA, která je od té doby jejich dodavatelem,“ dodává Slaninová s tím, že díky tomu je také výrazně jednodušší logistika celé výroby.

Sbírku potravin organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti. Mezi partnery je také Charita Česká republika. V každém obchodě či prodejním řetězci, který je do sbírky zapojen, můžete ke svému nákupu přihodit trvanlivou potravinu nebo drogerii a za pokladnou zboží darovat dobrovolníkům. Ty poznáte právě podle charakteristické zelené zástěry z Opavy. Vybrané potraviny budou převezeny do nejbližší potravinové banky, kde se roztřídí, zkontrolují a připraví pro odběratelské neziskové organizace. Ty je pak postupně předávají potřebným.

Sbírka probíhající dvakrát ročně musela být z důvodu koronavirové nákazy loni na jaře zrušena. Zásoby potravin v potravinových bankách se tak dostaly na kritické minimum. Pandemie navíc způsobila výrazný nárůst lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Organizátoři se proto rozhodli na podzim sbírku uspořádat za přísných hygienických opatření, díky čemuž se v potravinových bankách mohly doplnit zásoby o 440 tun zboží pro potřebné. V současné době ale zboží opět dochází.

Jednu ze zástěr vyrobených Charitou Opava dostal v roce 2019 darem také papež František. Na vatikánské audienci zástupců Federace evropských potravinových bank mu ji předala Veronika Láchová.

Děkujeme partnerům