Ve Vlaštovičkách hostili studenty tří kontinentů

19.06.2017 - Návštěvu z opavského Rotary Clubu hostili počátkem června v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy. Prezidentka opavských rotariánů Miroslava Melecká sem přivedla na besedu tři zahraniční studenty jednoročního výměnného studijního programu hned ze tří světadílů.

Návštěvu z opavského Rotary Clubu hostili počátkem června v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy. Prezidentka opavských rotariánů Miroslava Melecká sem přivedla na besedu tři zahraniční studenty jednoročního výměnného studijního programu hned ze tří světadílů.

V rámci kulturního a vzdělávacího programu si jednotlivé pobočky Rotary klubu z celého světa vyměňují vždy na jeden školní rok studenty, kteří pak žijí v hostitelských rodinách a navštěvují místní školy. Hosty opavského klubu a tedy i Domu sv. Cyrila a Metoděje byli Jarrod z Austrálie, Kayla z Floridy a U-In Jang (Jasmine) z Jižní Korey. Všichni tři studenti si pro obyvatele i pracovníky Domu sv. Cyrila a Metoděje připravili prezentaci v českém jazyce, ve které představili sebe a svou zemi.

„Dověděli jsme se o rodinách studentů a zemích, ve kterých žijí, spoustu netušených a zajímavých informací. Velice sympatická slečna U-In Jang nám přiblížila historii své země také poutavým historickým dokumentem a nechala nás se zaposlouchat do korejské popmusic. Doslova nás šokovala informací o délce školní výuky, která trvá šest dnů v týdnu a pravidelně začíná v 8 hodin a končí ve 22 hodin,“ vrací se k besedě Pavla Králová, instruktorka rehabilitace zrakově postižených v Domě sv. Cyrila a Metoděje.

„Studenti pak odpověděli na řadu našich všetečných dotazů. U-In Jang nás překvapila odpovědí, že hodlá doma v Jižní Koreji uvařit typicky český knedlík a upéct chléb,“ dodává Pavla Králová, která připojuje poděkování paní Melecké i všem studentům za příjemně prožitý čas, který strávili ve společenství zrakově handicapovaných ve Vlaštovičkách.

Děkujeme partnerům