Zemřít důstojně doma a bez bolesti umožňuje Opavanům i dotace z kraje

10.08.2017 - Zemřít důstojně doma a bez bolesti. Tak se jmenuje projekt mobilního hospice Charity Opava Pokojný přístav, který částkou 140 tisíc korun podpořil Moravskoslezský kraj. Pokojný přístav před několika měsíci oslavil deset let činnosti, během které doprovodili sestry a lékaři tohoto mobilního hospice na poslední cestě v domácím prostředí přes tisíc lidí z Opavy a okolí.

Zemřít důstojně doma a bez bolesti. Tak se jmenuje projekt mobilního hospice Charity Opava Pokojný přístav, který částkou 140 tisíc korun podpořil Moravskoslezský kraj. Pokojný přístav před několika měsíci oslavil deset let činnosti, během které doprovodili sestry a lékaři tohoto mobilního hospice na poslední cestě v domácím prostředí přes tisíc lidí z Opavy a okolí.

Moravskoslezský kraj přispěl částkou 140 tisíc korun z dotačního „Programu na podporu projektů ve zdravotnictví na rok 2017“ především na zdravotnický materiál pro hospic. „Finanční zajištění provozu mobilní hospicové jednotky je velmi náročné, snažíme se zajišťovat kvalitní specializovanou paliativní péči moderními způsoby, například léčbu bolesti pomocí speciálních dávkovačů, umožňujících podávat klientům plynule léky proti bolesti po celý den,“ říká vedoucí Pokojného přístavu Libuše Smějová. „To zvyšuje komfort pacientů, kteří nemusejí být trvale upoutáni na lůžko. Tyto přístroje však jsou značně drahé a poměrně hodně nás stojí také speciální zdravotnický materiál,“ dodává.

Nejinak je tomu u přístrojů na zajištění výživy a hydratace, tedy infuzních pump, výrazně stoupla také spotřeba převazového materiálu. Specializovaná paliativní péče vyžaduje u pacientů v terminálním stavu aplikaci léků, které zmírňují nepříjemné vedlejší příznaky onkologických chorob a tím snižují utrpení klientů. Některé tyto speciální léky při používání v domácím prostředí ovšem nehradí zdravotní pojišťovny a tak je Pokojný přístav musí platit z vlastních zdrojů. „Po většině klientů ale nemůžeme úhrady za léčiva vyžadovat, rodiny se již tak ocitají v tíživé finanční situaci, spousta klientů je také v produktivním věku, takže jejich jediným příjmem bývají pouze nemocenské dávky,“ vysvětluje Libuše Smějová. “Dotace Moravskoslezského kraje nám tak umožní zajistit kvalitní péči pro řadu lidí, děkujeme za ni!“

„Desetiletého výročí Pokojného přístavu si všimla řada médií. Chvála, které se jeho týmu právem dostalo, mne velmi těší a rád dodávám, že stejnou měrou patří také všem, kteří už deset let náš mobilní hospic podporují, kromě Moravskoslezského kraje je to také Statutární město Opava,“ přidává se k poděkování ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

Děkujeme partnerům