Zveme na výstavu 8. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT! (aktualizováno o TV spot)

15.02.2016 - Až do 9. března je v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě k vidění výstava oceněných snímků 8. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT. Slavnostní vernisáž fotosoutěže, kterou pořádá Charita Opava pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charity celé České republiky, proběhla za účasti odborné komise v čele s prof. Jindřichem Štreitem v pondělí 22. února v 17 hodin.

Až do 9. března je v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě k vidění výstava oceněných snímků 8. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT. Slavnostní vernisáž fotosoutěže, kterou pořádá Charita Opava pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charity celé České republiky, proběhla za účasti odborné komise v čele s prof. Jindřichem Štreitem v pondělí 22. února v 17 hodin.

Za zvuků doznívajících tónů hudebního tria vernisáž zahájil předseda Rady Charity Ivo Mludek. Na úvod prozradil, že organizátoři řešili dilema, koho přivítat prvního jako nejvýznamnějšího hosta večera. „Porotu, v čele s Jindřichem Štreitem a Jiřím Siostrzonkem ze Slezské univerzity v Opavě? Pana Daniela Hladilína, zástupce společnosti ASEKOL, která je již čtvrtým rokem partnerem soutěže a především dává práci charitní Chráněné technické dílně? Někoho z vítězů soutěže, kteří dnes dorazili z mnoha míst České republiky? Mají to být zástupci Slezského zemského muzea, kteří nám jakožto partneři poskytují tyto krásné prostory?“ Podle Mludka jsou ale nakonec hlavním hostem večera, ale zároveň návštěvníky i účinkujícími této výstavy i celého charitního díla všichni, kteří se společně snaží, aby život kolem nás byl lepší nebo alespoň snesitelnější.

Poté přednesli své zdravice hlavní kurátor Slezského zemského muzea Petr Vojtal, Daniel Hladilín z ASEKOLu, Jiří Siostrzonek a Jindřich Štreit. Ten poznamenal, že Charita Opava se stává pro tuto chvíli středem světa. „Vždyť žádná Charita nepořádá nic podobného.“ Jindřich Štreit rovněž pochválil organizátory, že vytrvali tak dlouho: „

Kromě dvou vítězů, z nichž jeden je v zahraničí a druhý se na poslední chvíli musel omluvit pro nemoc, si autoři oceněných fotografií přijeli přebrat ceny z rukou komise osobně. Byl mezi nimi také Richard Bouda, dobrovolník z Charity Brno. Fotosoutěže se účastní od 1. ročníku a již několikrát se ocitl mezi oceněnými. Letos vyhrál v kategorii Život kolem nás a zároveň vůbec poprvé dorazil i na vernisáž. „V minulých letech mi ani jednou nevyšlo, abych do Opavy přijel – a velmi jsem si to přál. Tentokrát to konečně vyšlo. První místo mi udělalo velkou radost,“ uvedl Richard Bouda. Třetí místo v kategorii Portrét obsadil Petr Vlček z Charity Nový Jičín. Zanícený amatérský fotograf se soutěže účastní od doby vzniku Charity Nový Jičín a v každém ročníku se objevuje mezi prvními třemi. Také jeho ocenění odborné poroty velmi potěšilo.

Vstup na výstavu, která bude k vidění v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea až do 9. března, je zdarma. Jak je již u této fotosoutěže zvykem, fotografie poté zahájí celoroční putování po městech České republiky.

Vítězové kategorie Portrét: 1. Alena Cmielová, Frýdek – Místek, 2. Jiří Pasz – Olomouc, 3. Petr Vlček, Nový Jičín.

Vítězové kategorie Život kolem nás: 1. Richard Bouda, Brno, 2. Eva Malůšková, Hluk, 3. Jan Bartoň, Červený Kostelec.

Vítězové kategorie Jak to vidím já: 1. Dita Valachová, Pardubice, 2. Jana Bednářová Rajhrad, 3. Jana Berková, Opava.

O vernisáži referují také www stránky Slezské univerzity v Opavě:

http://www.slu.cz/fpf/cz/clanky/pedagogove-filozoficko-prirodovedecke-fakulty-zahajili-spolu-s-pracovniky-charity-opava-vystavu-fotografii-muj-svet

 Reportáž z Noevin z 25. února najdete na následujícím odkazu, začíná v čase 13.46 min.

http://www.tvnoe.cz/video/9010

 

Děkujeme partnerům